Danıştay Kararları,Özelge ve Genel Yazılar
Veraset Yoluyla İntikal Eden İntifa Hakkının Değerlemesi
İlgide kayıtlı özelge talep formunda, gayrimenkul üzerinde intifa hakkı olan annenizin 27/11/2011 tarihinde 89 yaşında vefat ettiğini, sizin de kuru mülkiyet sahibi olarak 59 yaşınızda olduğunuzu belirterek,
veraset ve intikal vergisi beyannamesi verirken intifa hakkı sahibi olan annenizin yaşının mı yoksa kuru mülkiyet sahibi olarak sizin yaşınızın mı dikkate alınacağı, Vergi Usul Kanunu'nun 296'ncı maddesine göre hesaplamada kullanılacak oran hakkında Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.
7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'nun 1'inci maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye'de bulunan malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikalinin veraset ve intikal vergisine tabi olduğu; aynı Kanunun 2'nci maddesinin (b) fıkrasında "Mal" tabirinin, mülkiyete konu olabilen menkul ve gayrimenkul şeylerle mameleke girebilen diğer bütün hakları ve alacakları ifade ettiği hükme bağlanmıştır.
Diğer taraftan, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 795'inci maddesinde, "İntifa hakkı, taşınırlarda zilyetliğin devri, alacaklarda alacağın devri, taşınmazlarda tapu kütüğüne tescil ile kurulur.
Taşınır ve taşınmazlarda intifa hakkının kazanılması ve tescilinde, aksine düzenleme olmadıkça mülkiyete ilişkin hükümler uygulanır.
Taşınmaz üzerindeki yasal intifa hakkı tapu kütüğüne tescil edilmemiş olsa bile, durumu bilenlere karşı ileri sürülebilir. Tescil edilmiş ise, herkese karşı ileri sürülebilir." hükmü yer almaktadır.
Sayı : 97895701-160[1-2012/5-1.4-4176]-855
14/06/2013