Danıştay Kararları,Özelge ve Genel Yazılar
Veraset Yoluyla İntikal Eden Araçlarda ÖTV İstisnası
İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden; anneniz ……………………. tarafından 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun (7/2) maddesinde düzenlenen istisnadan yararlanılarak 25/12/2015 tarihinde iktisap edilen ………… model …….. marka aracın (değeri 65.000 TL), annenizin 16/6/2016 tarihinde vefatı üzerine mirasçılara intikal ettiği,
terekede söz konusun aracın yanı sıra anneniz adına kayıtlı ……. m2 tarlanın (değeri 237.000 TL) bulunduğu, murisin yedi adet mirasçısının olduğu ve diğer mirasçıların söz konusu araç üzerindeki haklarından …………. Noterliğinde düzenlenen 28/4/2016 tarihli feragatname ile lehinize feragat ettikleri belirtilerek bu durumda söz konusu aracın adınıza tescil edilmesi halinde ÖTV aranıp aranılmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmaktadır.
4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun (15/2-a) maddesinde, (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi mallardan, veraset yoluyla intikaller hariç ilk iktisabında istisna uygulananların istisnadan yararlananlar dışındakilerce iktisabında, ilk iktisabındaki matrah esas alınarak adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan, kayıt ve tescili tarihinde geçerli olan oran üzerinden, bu tarihte ÖTV alınacağı, ancak Kanunun 7 nci maddesinin (2) ve (8) numaralı bentleri çerçevesinde istisnadan yararlananların bu istisnadan yararlanarak iktisap ettikleri kayıt ve tescile tabi malları 5 yıldan fazla kullanarak elden çıkarmaları durumunda bu hükmün uygulanmayacağı hüküm altına alınmıştır.
Mezkur Kanunun (15/2-a) uygulamasına ilişkin açıklamalar ise Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (IV/G) bölümünde yapılmıştır.
Sayı: 64958909-200.03.02-22578
Tarih: 12.08.2021
Bu özelge Maliye Postası elektronik mevzuat yayınlarına Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7. maddesinin altına kaydedilmiştir. Özelgenin tamamını okumak için tıklayın.
Bunun gibi özelgeleri ,Vergi SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda uygulamaya yönelik makaleleri düzenli olarak takip etmek, ücretsiz danışmanlık hizmetimizden yararlanmak için siz de abonemiz olun.
Diğer özelgeleri ve Danıştay Kararlarını görmek için tıklayın.