Danıştay Kararları,Özelge ve Genel Yazılar
Tutanak Düzenlenmeden Sadece Fotoğraflara Dayanılarak Cezalı İlan ve Reklam Vergisi Tarhiyatı Yapılması
DANIŞTAY 9. Daire
E: 2013/10698 K: 2015/13179
İstemin Özeti: Davacı adına 2010 ve 2011 yılları için vergi ziyaı cezalı salınan ilan ve reklam vergisinin kaldırılması istemiyle açılan davayı reddeden İstanbul 5. Vergi Mahkemesi’nin 31/05/2013 tarih ve E:2012/428, K:2013/1384 sayılı kararının; dilekçede ileri sürülen sebeplerle bozulması istenilmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince işin gereği görüşüldü:
Uyuşmazlıkta davacı adına, 2010 ve 2011 yılları için vergi ziyaı cezalı salınan ilan ve reklam vergisinin kaldırılması istemiyle açılan davayı reddeden Vergi Mahkemesi kararının bozulması istenilmektedir.
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 12. maddesinde belediye sınırları ile mücavir alanları içinde yapılan her türlü ilan ve reklamın ilan ve reklam vergisine tabi olduğu, 16. maddesinde ise, ilan ve reklam işinin mükellefçe yapılması halinde ilan veya reklam işinin yapılmasından önce mükellef tarafından, ilan ve reklam işinin bu işi mutad meslek olarak ifa edenler tarafından yapılması halinde ilan ve reklam işini yapanlarca ilan veya reklamın yapıldığı ayı takip eden ayın 20’nci günü akşamına kadar ilan ve reklamın yayınlandığı, dağıtıldığı veya teşhir edildiği mahallin belediyesine verilecek beyanname üzerine tahakkuk ettirileceği belirtilmiştir.
Diğer yandan 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 127. maddesinde yoklamadan maksadın, mükellefleri ve mükellefiyetle ilgili maddi olayları, kayıtları ve mevzuları araştırmak ve tespit etmek olduğu, “Yoklama Fişi” başlıklı 131. maddesinde ise yoklama neticelerinin tutanak mahiyetinde olan yoklama fişine geçirileceği, bu fişlerin yoklama yerinde iki nüsha tanzim olarak tarihleneceği, bulunursa nezdinde yoklama yapılan veya yetkili adamına imza ettirileceği, bunlar bulunmaz veya imzadan çekinirlerse keyfiyetin fişe yazılacağı ve yoklama fişinin polis, jandarma, muhtar ve ihtiyar heyeti üyelerinden birine imzalatılacağı kuralına yer verilmiştir.
Dosyanın incelenmesinden, dava konusu cezalı tarhiyatın dayanağı tutanağın, vergi mahkemesinin 29.06.2012 tarihli ara kararıyla istenilmesi üzerine, davalı tarafından bila tarihli yazı ile fotoğrafların ve dava konusu verginin nasıl hesaplandığına ilişkin belgelerin gönderildiği, ancak cezalı tarhiyata dayanak teşkil edecek herhangi bir tutanak veya yoklama fişinin gönderilmediği anlaşılmaktadır.
Kararın Tamamı Amme Alacakları Tahsil Usulü , Damga Harçlar ve Belediye Gelirleri Hakkındaki 4 Numaralı DANIŞTAY KARARLARI KLASÖRÜ ABONELERİNE GÖNDERİLMİŞTİR.