Danıştay Kararları,Özelge ve Genel Yazılar
Tapuda Tescil Edilen İrtifak Hakkının Teslim Olarak Kabul Edilmesi Hakkında
Danıştay Üçüncü Daire
E: 2016/13945 K: 2019/4482
Dava Konusu İstem : İnşaat taahhüt işiyle iştigal eden davacı adına, inşaatı devam eden bağımsız bölüm satışlarına ilişkin faturaların, satışların tapuya tescil ettirildiği tarihten itibaren 7 gün içinde düzenlenmemesi nedeniyle hiç düzenlenmemiş kabul edilerek 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 353. maddesinin 1. bendi uyarınca 2015 yılı için kesilen özel usulsüzlük cezasının kaldırılması istemine ilişkindir.
İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti: Davacı şirket tarafından üstlenilen inşaat işinin 20/09/2014 tarihinde tamamlandığı, 22/06/2012 ve 04/09/2012 tarihlerinde tapuya tescil edilen 13 bağımsız bölüm satışı için 25/12/2014 tarihinde fatura düzenlendiği, inşaat devam ederken yapılan satışlar için tapuda alıcılar adına kat irtifakı tesis edildiği, davalı idarece bağımsız bölüm teslimi kabul edilen satışlar nedeniyle, tescil tarihinden itibaren yedi gün içerisinde düzenlenmesi gerekirken bu tarihten çok sonra fatura düzenlendiğinden bahisle özel usulsüzlük cezası kesildiğinin anlaşıldığı olayda, kat irtifakının, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 2. maddesinin (c) bendinde; “bir arsa üzerinde ileride kat mülkiyetine konu olmak üzere yapılacak veya yapılmakta olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümleri için o arsanın maliki veya ortak malikleri tarafından bu Kanun hükümlerine göre kurulan irtifak hakkı” şeklinde tanımlandığı, bu tanımdan hareketle, kat irtifakının, henüz inşaat başlamadan ya da inşaat devam ederken kurulabildiği, dava konusu olayda vergiyi doğuran olayın meydana gelmesinde esas olanın, malın iktisadi tasarruf hakkının alıcıya devredilmesi olduğu, inşaatı devam eden bağımsız bölümlerin kat irtifakı tapu senedi ile alıcı adına tapuda işlem yapılmasının, malın iktisadi tasarruf hakkının alıcıya devredildiği sonucunun doğurmadığı, bağımsız bölümün iktisadi tasarruf hakkının devrinin yapı kullanma izninin alınması veya malın alıcıya teslim edildiğinin hukuken geçerli bir tutanakla tespit edilmesi ile gerçekleşeceği, bu durumda, faturaların düzenlendiği tarih öncesinde, bağımsız bölümlerin iktisadi tasarruf hakkının devrine ilişkin yapı kullanma izninin alındığı veya malın alıcıya teslim edildiğinin hukuken geçerli bir tutanakla tespit edildiği yönünde yapılmış somut bir tespitte bulunulmaksızın tapuda tescil edilen kat irtifakının teslim olarak kabulü suretiyle kesilen özel usulsüzlük cezasında hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu özel usulsüzlük kaldırılmıştır.
Temyiz Edenin İddiaları : Taşınmaz mülkiyetinin kazanılmasının tapuya tescille gerçekleşeceği bu çerçevede malın tesliminin gerçekleştiği, başka bir deyişle vergiyi doğuran olayın meydana geldiği, tescil tarihinden itibaren 7 gün içinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş kabul edilmesinin 213 sayılı Kanunun 231. maddesinin 5. bendi gereği olduğu, taşınmaz satışı için fatura düzenlemediği nedeniyle özel usulsüzlük cezası kesilmesinde hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülerek kararın bozulması istenilmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Üçüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
Hukuki Değerlendirme :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
Karar Sonucu :
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin reddine,
2. Mersin 2. Vergi Mahkemesinin 21/04/2016 tarih ve E:2015/1690, K:2016/666 sayılı kararının Onanmasına,
3. Dosyanın Mahkemesine gönderilmesine,
4. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen onbeş gün içinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere 24/06/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Bu karar Maliye Postası elektronik mevzuat yayınlarına Vergi Usul Kanununun 231. maddesinin altına kaydedilmiş ve Danıştay Kararları basılı mevzuat seti abonelerimize da basılı olarak gönderilmiştir.
Bunun gibi Danıştay Kararlarını özelgeleri ,Vergi SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda uygulamaya yönelik makaleleri düzenli olarak takip etmek, ücretsiz danışmanlık hizmetimizden yararlanmak için siz de abonemiz olun.
Diğer Danıştay Kararları ve özelgeleri incelemek için tıklayın.