Danıştay Kararları,Özelge ve Genel Yazılar
Şoför Çalıştırarak Taksi İşletmeciliği Yapan Mükellefin Basit Usulden Yararlanıp Yararlanamayacağı
İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ticari taksi işletmeciliği faaliyetiniz nedeniyle kazancınızın basit usulde tespit edildiğini, ancak faaliyetinizi yanınızda şoför çalıştırmak suretiyle sürdürdüğünüzü belirterek, söz konusu faaliyetiniz nedeniyle basit usulden yararlanıp yararlanamayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun "Ticari kazancın tarifi" başlıklı 37 nci maddesinde, her türlü ticari ve sınaî faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu belirtildikten sonra, ticari kazancın, Vergi Usul Kanunu hükümlerine ve Gelir Vergisi Kanununda yazılı gerçek (Bilanço veya işletme hesabı esası) veya basit usullere göre tespit edileceği hükme bağlanmıştır.
Aynı Kanunun "Basit usulde ticari kazancın tesbiti" başlıklı 46 ncı maddesinde, 47 ve 48 inci maddelerde yazılı şartları topluca haiz olanların ticari kazançlarının basit usulde tespit olunacağı hükme bağlanmış olup, anılan maddelerde basit usule tabi olmanın genel ve özel şartları sayılmıştır.
Anılan Kanunun "Basit usule tabi olmanın genel şartları" başlıklı 47 nci maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde ise; "Kendi işinde bilfiil çalışmak veya bulunmak (işinde yardımcı işçi ve çırak kullanmak, seyahat, hastalık, ihtiyarlık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak bilfiil işinin başında bulunmamak bu şartı bozmaz. Ölüm halinde iş sahibinin dul eşi veya küçük çocukları namına işe devam olunduğu takdirde, bunların bilfiil işin başında bulunup bulunmamalarına bakılmaz.)" hükmüne yer verilmiştir.
Bu hükmün uygulamasında asıl olan mükellefin kendisine ait olan işte bilfiil çalışması veya bulunmasıdır. İşinin başında bilfiil çalışan mükellefin, işinde yardımcı işçi ve çırak kullanması bu mükellefin, işinde bilfiil çalışmadığı veya işinin başında bulunmadığı anlamına gelmeyecek olup, basit usule tabi olmanın diğer şartlarına da taşıması kaydıyla basit usulden yararlanabilecektir.
Hakkınızda düzenlenen … tarihli ve … benzersiz kodlu yoklama fişinin tetkikinden, söz konusu işi sevk ve idare ettiğiniz belirtilse de, fiilen taksi şoförlüğü yapmadığınız, kendi işinizde bilfiil çalışmadığınız ve taksi işletmeciliğini sigortalı çalışanınız aracılığıyla yürüttüğünüz anlaşılmıştır.
Sayı : E-93767041-120-43219
Tarih : 24.03.2023
Bu özelge Maliye Postası elektronik mevzuat yayınlarına Gelir Vergisi Kanununun 47. maddesinin altına kaydedilmiştir. |
Özelgenin tamamını okumak için tıklayın. |
Bunun gibi özelgeleri , Danıştay Kararlarını, Vergi SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda uygulamaya yönelik makaleleri düzenli olarak takip etmek, |
Mevzuta hızlı ve güvenilir bir şekilde erişmek , |
Ücretsiz danışmanlık hizmetimizle zaman kazanmak, |
Hediye fırsatlarından yararlanmak için siz de abonemiz olun. |
Diğer özelgeleri ve Danıştay Kararlarını incelemek için tıklayın. |
Abonelerimizin sorduğu bazı soruları ve bunlara verdiğimiz yanıtları incelemek için tıklayın |