Maliye Postası Dergisi
SİGORTA ŞİRKETLERİNİN VE ACENTELERİNİN BA/BS FORMU VERİP VERMEYECEKLERİ
Mustafa GÜNŞEN
Sigorta Şirketlerinin ve Acentelerinin yapmış oldukları işlemlerle ilgili ba/bs formu verip vermeyecekleri konusunda her zaman bir tereddüt oluşmuştur. Bazen bu formların süresinde verilmemesinden dolayı mükellefler VUK.nun mükerrer 355. Maddesi gereğince özel usulsüzlük cezası ile karşı karşıya gelmektedirler. Tebliğler ve özelgeler ile bu konuya açıklık getirmeden önce ba/bs Formu nedir ve ba/bs formunu hangi mükellefler vermelidir konusunu incelemekte yarar vardır.
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 148, 149 ve mükerrer 257 nci maddelerinin Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye dayanarak , 350 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile, bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin belirli bir haddi aşan mal ve hizmet alımlarını "Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba) ile; mal ve hizmet satışlarını ise "Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs) ile bildirmeleri yükümlülüğü getirilmiştir.
5684 Sayılı Kanuna göre kurulan Sigorta Şirket ve Acentelerinin yapmış oldukları işlemlerden dolayı bs/formu ile ; Satın almış oldukları Mal ve hizmetlerden dolayı ba Formu verip vermeyecekleri konusu yine hem 396 Seri nol VUK. Genel tebliği ile hem de Ankara VD.Başkanlığının 20/04/2010 Tarih ve 7948/284 sayılı özelgesi ve yine Bu konuda İzmir VD. Başkanlığının 08/12/2014 tarih ve 67854564-1741-667 sayılı özelgesi ile açıklığa kavuşturulmuştur.

EKİM 2026 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
MEMURLARLA İLGİLİ SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNUN TESİS EDECEĞİ İŞLEMLERDE GÖREVLİ MAHKEME
BAĞIMSIZ BÖLÜMÜ KULLANMAYAN PAYDAŞIN PAYININ TAPUSUNUN İPTALİ VE TESCİLİ
TASFİYE SÜRECİNDE ÖZ SERMAYE KALEMLERİNE İLİŞKİN ENFLASYON DÜZELTMESİ FARKLARININ (502 VE 570 HESAPLARI) VERGİSEL BOYUTU
MESAFELİ SÖZLEŞMELERİN DAMGA VERGİSİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ
DEVİR VE BÖLÜNME İLE HİSSE DEĞİŞİMİ İŞLEMLERİNİN DAMGA VERGİSİ YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ
E-İHRACAT GÜMRÜK BEYANI
SOSYAL İÇERİK ÜRETİCİLERİNE YAPILAN ÖDEMELER ÜZERİNDEN GELİR VERGİSİ VE KDV TEVKİFATI YAPILIP YAPILMAYACAĞI
KİŞİSEL VERİLERİN YURT DIŞINA AKTARILMASI
BELEDİYE BÜNYESİNDE KURULAN İŞLETMEDE İSTİHDAM EDİLEN PERSONEL İÇİN YAPILAN ÖDEMELER
SGK UYGULAMALARINDA ALT İŞVERENLİK
KALP KRİZİ ve BEYİN KANAMASININ İŞ KAZASI SAYILIP SAYILMADIĞI
YARIM GÜN YILLIK ÜCRETLİ İZİN KULLANIMI
DEFTER-BEYAN SİSTEMİNE TABİ MÜKELLEFİN ÖLÜMÜ
