Danıştay Kararları,Özelge ve Genel Yazılar
Peşin Olarak Tahsil Edilen İntifa Bedelinin Gelir Yazılacağı Dönem
İlgide kayıtlı özelge talep formunda, akaryakıt istasyonu işletmeciliği faaliyetinde bulunduğunuz ve … Petrolleri A.Ş. ile intifa sözleşmesi yaptığınız belirtilerek, intifa hakkı bedelinin hangi dönemde ne şekilde beyan edileceği hususunda görüş talebinde bulunulmuştur.
Söz konusu özelge talep formunuzun ekinde yer alan …2010 tarihli İntifa Sözleşmesinin tetkikinden, … ili, Merkez ilçesi, … Mahallesinde kain ve tapuda … ada, … parsel sayıda kayıtlı 5000 metrekarelik gayrimenkul üzerinde … Petrolleri A.Ş. lehine tescil tarihinden itibaren 5 yıl süreyle geçerli olmak üzere intifa hakkı tesis edildiği, intifa bedelinin 175.005 USD olarak belirlendiği ve söz konusu bedelin, intifa hakkının tapuya tescilini müteakip 45 iş günü içinde ödeneceği anlaşılmıştır.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinde, her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu belirtilmiş olup, anılan Kanunun 70 inci maddesinde, maddede bentler halinde sayılan mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyetleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen gelirlerin gayrimenkul sermaye iradı olduğu, ancak söz konusu mal ve hakların ticari veya zirai bir işletmeye dahil bulunduğu takdirde bunların iratlarının ticari veya zirai kazancın tespitine müteallik hükümlere göre hesaplanacağı hükmüne yer verilmiştir.
Diğer taraftan, ticari kazancın tespitinde iki temel ilke geçerlidir. Bunlar ‘dönemsellik ilkesi’ ile ‘tahakkuk esası ilkesidir’. Tahakkuk esası ilkesinde, gelir veya giderin miktar ve mahiyet itibariyle kesinleşmiş olması yani geliri veya gideri doğuran işlemin tekemmül etmesinin yanı sıra, miktarının ve işlemden kaynaklanan alacağın veya borcun ödeme şartlarının da belirlenmiş olması gereklidir. Dönemsellik ilkesi ise, bu gelir veya giderin ilgili olduğu döneme intikalinin sağlanmasıdır. Dönemsellik, tahakkuk etmiş bir gelir veya gider için söz konusudur.
Sayı :B.07.1.GİB.4.48.15.01-GVK-33-82
22/08/2011
Bu özelge Maliye Postası elektronik mevzuat yayınlarına Gelir Vergisi Kanununun 38. maddesinin altına kaydedilmiştir.
Özelgenin tamamını okumak için tıklayın.
Bunun gibi özelgeleri , Danıştay Kararlarını, Vergi SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda uygulamaya yönelik makaleleri düzenli olarak takip etmek, ücretsiz danışmanlık hizmetimizden yararlanmak için siz de abonemiz olun.
Diğer özelgeleri ve Danıştay Kararlarını incelemek için tıklayın.