Danıştay Kararları,Özelge ve Genel Yazılar
Otobüs Satışından Elde Edilen Tutarın Defter Tutma Hadlerinde Dikkate Alınıp Alınmayacağı
İlgi özelge talep formunda, halk otobüsü işletmeciliği faaliyetinde bulunduğunuz otobüsünüzü sattığınızı belirterek, bu satıştan elde edilen tutarın defter tutma hadlerinde dikkate alınıp alınmayacağı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmıştır.
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü
Sayı : B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01.14-2239 23/07/2012
Konu : Halk otobüsü işletmeciliği faaliyetinde bulunan mükellefin amortismana tabi otobüsünü satması durumunda, bu satıştan elde edilen tutarın defter tutma hadlerinde dikkate alınmayacağı hk.
İlgi özelge talep formunda, halk otobüsü işletmeciliği faaliyetinde bulunduğunuz otobüsünüzü sattığınızı belirterek, bu satıştan elde edilen tutarın defter tutma hadlerinde dikkate alınıp alınmayacağı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmıştır.
213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 176 ve izleyen maddelerinde defter tutma ile ilgili hükümlere yer verilmiş ve "Tüccar Sınıfları" başlıklı 176'ncı maddesinde; "Tüccarlar, defter tutmak bakımından iki sınıfa ayrılır:
I' inci sınıf tüccarlar, bilanço esasına göre;
II'nci sınıf tüccarlar, işletme hesabı esasına göre;
defter tutarlar." hükmü yer almıştır.
Defter tutma bakımından kimlerin I'inci sınıfa dahil olacağı hususu Kanun'un 177'nci maddesinde 6 bent halinde, kimlerin II'nci sınıfa dahil olacağı hususu ise aynı Kanun'un 178'inci maddesinde 2 bent halinde sayılmak suretiyle belirtilmiştir.
Diğer taraftan, aynı kanunun 179'uncu maddesinde, iş hacmi bakımından I'inci sınıfa dahil olan tüccarların durumları maddede belirtilen şartlara uyduğu takdirde, bu şartların tahakkukunu takip eden hesap döneminden başlayarak II'nci sınıfa geçebilecekleri,
180'inci maddesinde de, iş hacmi bakımından II'nci sınıfa dahil tüccarların durumları maddede yazılı şartlara uyduğu takdirde bu şartların tahakkukunu takip eden hesap döneminden başlayarak I'inci sınıfa geçebilecekleri, hükme bağlanmıştır.
Bu itibarla, satışa konu edilen otobüs amortismana tabi iktisadi kıymet olduğundan, bu satıştan elde edilen hasılatın defter tutma hadlerinin tespitinde dikkate alınmaması gerekmektedir.
Müteakip yılda tutulacak defterin tayininde ise söz konusu faaliyetinizden elde edilen hizmet bedellerinin toplamının Vergi Usul Kanunu'nun 177'nci maddesinde yer alan hadlerle kıyaslanması suretiyle defter tutma ve sınıf değiştirme durumunuzun tespit edilmesi gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
Bu özelge Maliye Postası elektronik mevzuat yayınlarına Vergi Usul Kanunu'nun 177. maddesinin altına kaydedilmiştir.
Özelgeyi Vergi Usul Kanunu'nun 177. maddesinin altına okumak için tıklayın.
Bunun gibi özelgeleri , Danıştay Kararlarını, Vergi SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda uygulamaya yönelik makaleleri düzenli olarak takip etmek,
Mevzuta hızlı ve güvenilir bir şekilde erişmek ,
Ücretsiz danışmanlık hizmetimizle zaman kazanmak,
Hediye fırsatlarından yararlanmak için siz de abonemiz olun.
Diğer özelgeleri ve Danıştay Kararlarını incelemek için tıklayın.
Abonelerimizin sorduğu bazı soruları ve bunlara verdiğimiz yanıtları incelemek için tıklayın.