Danıştay Kararları,Özelge ve Genel Yazılar
Okul Forması Harcamalarının İndirim Konusu Yapılıp Yapılmayacağı
İlgide kayıtlı özelge talep formunda, 2010 Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesinde özel bir ilköğretim okulu ilkokul 5'inci sınıf öğrencisi olan oğlunuzun okul forması ve ayakkabılarını eğitim harcaması olarak indirim konusu yapmış olduğunuzu, söz konusu okul formalarının ve ayakkabıların sadece belirli mağazalarda satıldığını, almış olduğunuz faturanın okul forması ibaresi yerine t-shirt, pantolon, şort, bermuda, eşofman şeklinde açıklamalı olarak kesildiği, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünce forma ve okul ayakkabısının eğitim gideri olarak indirim konusu yapılmayacağı gerekçesiyle düzeltme beyannamesi vermenizi istediği belirtilerek, söz konusu okul formaları ve ayakkabılarının eğitim gideri olarak indirim konusu yapılıp yapılmayacağı hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun "Serbest Meslek Kazancının Tarifi" başlıklı 65 inci maddesinde, her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançların serbest meslek kazancı olduğu hüküm altına alınmış olup, aynı Kanunun 68 inci maddesinde de serbest meslek kazancının tespitinde hasılattan indirilecek mesleki giderler bentler halinde sayılmıştır. Diğer taraftan aynı Kanunun "Diğer İndirimler" başlıklı 89 uncu maddesinde, "Gelir vergisi matrahının tespitinde, gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden aşağıdaki indirimler yapılabilir.
...
2.Beyan edilen gelirin %10'unu aşmaması, Türkiye'de yapılması ve gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmesi şartıyla, mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin olarak yapılan eğitim ve sağlık harcamaları (mükerrer 121 inci madde çerçevesinde eğitim ve sağlık harcamaları nedeniyle vergi indiriminden yararlanan ücretliler, aynı harcamalarını bu hükümden yararlanarak matrahlarından indiremezler)." hükmüne yer verilmiştir.
Diğer taraftan 213 sayılı Vergi Usul Kanununun "Vergi Kanunlarının Uygulanması ve İspat" başlıklı 3 üncü maddesinde;
"...
B) İspat: Vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyeti esastır. Vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyeti yemin hariç her türlü delille
ispatlanabilir. şu kadar ki, vergiyi doğuran olayla ilgisi tabii ve açık bulunmayan şahit ifadesi ispatlama vasıtası olarak kullanılamaz. İktisadi, ticari ve teknik icaplara uymayan veya olayın özelliğine göre normal ve mutad olmayan bir durumun iddia olunması halinde ispat külfeti bunu iddia eden tarafa aittir." hükümlerine yer verilmiştir.
Sayı : B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 89-1398
24/08/2011
Bu özelge Maliye Postası elektronik mevzuat yayınlarına Gelir Vergisi Kanununun 89. maddesinin altına kaydedilmiştir.
Özelgenin tamamını okumak için tıklayın.
Bunun gibi özelgeleri , Danıştay Kararlarını, Vergi SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda uygulamaya yönelik makaleleri düzenli olarak takip etmek, ücretsiz danışmanlık hizmetimizden yararlanmak için siz de abonemiz olun.
Diğer özelgeleri ve Danıştay Kararlarını incelemek için tıklayın.