Danıştay Kararları,Özelge ve Genel Yazılar
Müflis Şirket Aktifinde İki Yıl Süreyle Kalan İrtifak Hakkının İcra Yoluyla Satışında KDV İstisnası
Danıştay Üçüncü Daire
E : 2016/10580 K: 2019/4498
İstemin Konusu: … 10. Vergi Mahkemesinin 31/12/2015 tarih ve E:2015/1360, K:2015/2676 sayılı kararının aleyhe olan hüküm fıkrasının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Yargılama Süreci: Dava konusu istem: Davacının, İstanbul Anadolu 10. İcra Müdürlüğünün Tal. No:2013/773 sayılı dosyasından ihale yoluyla satın aldığı üst hakkı nedeniyle yüklendiği ve mülkiyeti hazineye ait olan taşınmazlara ilişkin tesis edilecek irtifak haklarının katma değer vergisinden müstesna olduğu, irtifak hakkının önceki sahibi olan müflis şirket aktifinde iki yıl süreyle kaldığı ihtirazı kaydıyla ödenen katma değer vergisi ile damga vergisinin yasal faiziyle iadesi istemine ilişkindir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 17. maddesinin 4. fıkrasının (r) bendinde, kurumların aktifinde en az iki tam yıl süreyle bulunan iştirak hisseleri ile taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimlerin katma değer vergisinden istisna olduğu, tapu kütüğünde ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar ile kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümlerin 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 704. maddesi kapsamında taşınmaz mülkiyetinin konusunu oluşturdukları, buna göre taşınmaz ticaret yapmayan kurumların en az iki yıl tam süreyle aktiflerinde yer alan taşınmazların satışı yoluyla gerçekleştirilen devir ve teslimlerin katma değer vergisinden istisna olduğu, tapu kütüğünde ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli hakların satışının taşınmaz satışı kapsamında bulunduğu, istisna hükmünün kurumların mali yapılarının güçlendirilmesi amacıyla herhangi bir kısıtlamada bulunmaksızın, taşınmazların devirlerinin rızaen veya icra yoluyla satışı olarak ayrım yapmadan, taşınmazların satış suretiyle gerçekleştirilen devir ve teslimler için öngörüldüğü, bu durumda mülkiyeti hazineye ait olan taşınmaz üzerinde 15/12/1982 tarihinde Ç Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi adına tesis edilen üst hakkının satış tarihi itibarıyla anılan şirketin aktifinde iki yıldan fazla kaldığı göz önüne alındığında; üst hakkının icra yoluyla davacıya satışının istisna kapsamında kalması sebebiyle yersiz tahsil edilen katma değer vergisinin bu husustaki genel hükümleri içeren 3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanun’da öngörülen faiz uygulanarak davacıya iadesi gerektiği, tahsil edilen damga vergisi yönünden ise herhangi bir istisna düzenlemesinin mevcut olmadığı gerekçesiyle tahakkuk eden vergi kaldırılarak fazladan ödenen tutarın yasal faiziyle birlikte iadesine hükmedilmiş, damga vergisi yönünden ise dava reddedilmiştir.
Temyiz Edenin İddiaları : İcra müdürlüğünce verilen icra dairelerince yapılan satışlara ait katma değer vergisi beyannamesine istinaden yapılan tahakkuk ve tahsil işlemlerinin hukuka uygun olduğu ileri sürülerek kararın aleyhe olan hüküm fıkrasının bozulması istenilmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Üçüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
Bu karar Maliye Postası elektronik mevzuat yayınlarına Katma Değer Vergisi Kanununun 17. maddesinin altına kaydedilmiş ve Danıştay Kararları basılı mevzuat seti abonelerimize da basılı olarak gönderilmiştir.
Kararın tamamını okumak için tıklayın.
Bunun gibi özelgeleri ,Vergi SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda uygulamaya yönelik makaleleri düzenli olarak takip etmek, ücretsiz danışmanlık hizmetimizden yararlanmak için siz de abonemiz olun.
Diğer karar ve özelgeleri görmek için tıklayın.