Maliye Postası Dergisi
GAZETECİLERİN ÜCRETLERİNDE GÜNLÜK %5 FAZLA ÖDEME UYGULAMASI
Abdurrahman ÇALIK
I. GİRİŞ
5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştırılanlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun’un(Basın İş Kanunu), 14. maddesinde, bu kanuna tabi olan gazetecilerin ücretlerini zamanında ödemeyen işverenlerin, bu ücretleri günlük %5 fazlasıyla ödemeye mecbur oldukları belirtilmiştir (5953/Md.14/2).
Aynı kanunun Ek 1. maddesindeki benzer bir düzenleme ile, gazetecilerin fazla çalışma ücretlerinin gününde ödenmemesi halinde her geçen gün için %5 fazla ödeme ön görülmüş iken, söz konusu hüküm Anayasa Mahkemesi’nin 19.09.2019 tarihli ve 2019/48 Esas ve 2019/74 Karar sayılı kararı ile iptal edilmiştir.
Bu çalışmamızda, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı sonrasında gazetecilerin fazla çalışma ücretleri ile normal ücretlerinin gününde ödenmemesi halinde uygulamanın nasıl olacağı incelenmektedir.
II.GAZETECİNİN NORMAL ÜCRETİNİN GÜNÜNDE ÖDENMEMESİ
A. Ödeme zamanı
Kanunun 14. maddesinde kararlaştırılan ücretin her ay peşin olarak ödeneceği belirtilmekte, aynı maddenin 2. fıkrasında ise, yukarıda bahsedilen %5 fazla ödemeye ilişkin hüküm yer almaktadır.
Buna göre, 4857 sayılı İş Kanunu’nun aksine, 5953 sayılı Kanun’da ücretlerin her ay “peşin olarak” ödenmesine ilişkin amir hükme yer verilmiştir. Bu nedenle, işveren gazetecinin her aya ilişkin ücretini o ayın başında peşin olarak ödeyecek ve gazeteci peşin aldığı ücretin karşılığında çalışacaktır. Dolayısıyla, ücretin ödeme günü tarafların iradelerine bırakılmayarak açık ve net şekilde kanunda düzenlenmiştir.
B. Günlük %5 fazla ödeme zorunluğu
Gazetecinin ücretinin gününde ödenmemesi halinde her geçen gün için yine kanunun amir hükmü gereğince %5 fazlası ile ödenmesi gerekir.Yargıtay İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulu’nun konu ile ilgili İçtihadı Birleştirme Kararında, söz konusu kuralın bağlayıcı nitelikte ve kamu düzenine ilişkin bir hüküm olduğu, bu niteliği ile kanunda düzenlenen %5 oranının azaltılmasına veya kaldırılmasına ilişkin sözleşmelerin geçersiz olduğu, gazetecinin aylık ücretini zamanında ödemeyen işverenin kural olarak bu ücreti %5 fazlası ile ödemek zorunda olduğu, ancak Borçlar Kanunu’nun 44. maddesinin kıyasen uygulanması suretiyle bu %5’lik fazla ödemede indirim yapılabileceği hüküm altına alınmıştır.
C.Hangi alacaklara uygulanacağı

EYLÜL 2026 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
BELİRLİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİNİN İŞVERENCE SÜRENİN BİTİMİNDEN ÖNCE FESHİ
TAPU KAYDININ MAHKEME KARARIYLA İPTALİ NEDENİYLE UĞRANILAN ZARARIN TAZMİNİ
MÜZAYEDE MAHALLERİNDE YAPILAN SATIŞLARDA KATMA DEĞER VERGİSİ UYGULAMASI
GELİR VERGİSİ MÜKELLEFİYET KAYDI BULUNMAYANLARA YAPILACAK ÖDEMELERDE VERGİ TEVKİFATI
YURTDIŞINDAN GELEN HASTALARA VERİLEN SAĞLIK HİZMETLERİNDE GELİR VERGİSİ İSTİSNASI
LİMİTED ŞİRKETLERDE MAHKEME KARARIYLA ORTAKLIKTAN ÇIKARILMA
KAMU İHALE KURUMUNA ÖDENEN BEDELLERİN İADESİNE YÖNELİK DÜZENLEMELER
KONKORDATO İLAN EDEN FİRMA İHALEYE KATILABİLİR Mİ? SÖZLEŞMEYE DEVAM EDEBİLİR Mİ?
YURT DIŞI MUKİMİ FİRMANIN YURTİÇİ ŞUBESİNDE TÜR DEĞİŞTİRME İŞLEMİNİN DEVİR OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ
KAMU GÖREVLİLERİ AÇISINDAN SOSYAL MEDYADA TİCARİ FAALİYET YASAĞI
SGK UYGULAMALARINDA İŞYERİ BİLDİRİMLERİ
İHBAR TAZMİNATI ÖDENMEMESİ HALİNDE UYGULANACAK FAİZ TÜRÜ
