Danıştay Kararları,Özelge ve Genel Yazılar
Defter-Beyan Sistemine Tabi Mükellefin Ölümü
İlgide kayıtlı özelge talep formunda, gerçek usulde gelir vergisi mükellefi olan babanızın …2019 tarihinde vefat ettiği, işe devam ettiğiniz için vefatını takip eden 1 ay içerisinde kendi adınıza mükellefiyet kaydı yaptırdığınız, ancak kendi adınıza Defter-Beyan Sistemine kayıt yaptırmadığınız,
babanız adına 2019 yılı için tanımlanmış Defter-Beyan Sistemi hesabını dönem sonuna kadar kullanmak istediğiniz ve Defter-Beyan Sisteminde babanıza ait dönem bilgisinin açılış …2019, kapanış …2019 olarak göründüğü belirtilerek, kendi adınıza bastırdığınız faturaları ve yapmış olduğunuz işletme giderlerini babanıza ait Defter-Beyan Sistemi hesabına kaydedip beyannamelerinizi bu sistem üzerinden oluşturup oluşturamayacağınız konusunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
17/12/2017 tarih ve 30273 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 486 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile serbest meslek erbabı, işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler ile basit usule tabi olan mükelleflerin kayıtlarının elektronik ortamda tutulması, bu mükelleflerden defter tutmak zorunda olanların defterlerinin bu kayıtlardan hareketle elektronik ortamda oluşturulması ve saklanması, vergi beyannamesi, bildirim ve dilekçelerin elektronik ortamda verilebilmesi ile elektronik ortamda belge düzenlenebilmesi amacıyla geliştirilen Defter-Beyan Sistemine ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.
Söz konusu Tebliğin “Başvuru” başlıklı 5’inci maddesinde; “(3) Defter-Beyan Sisteminin uygulanmaya başlanmasından sonra mükellefiyet tesis ettiren ve söz konusu Sistemi kullanmak zorunda olan mükellefler, kendileri veya yukarıda belirtildiği şekilde aracılık ve sorumluluk yetkisi verdiği kişiler aracılığıyla işe başlama bildiriminin verildiği günü izleyen yedinci iş günü mesai saati sonuna kadar gelir vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairesine başvuru yapacaklardır. Söz konusu başvuru işe başlama bildiriminin verildiği günü izleyen yedinci iş gününün sonuna (saat 23.59’a) kadar http://www.defterbeyan.gov.tr adresi üzerinden de yapılabilecektir.” ifadelerine yer verilmiştir.
Diğer taraftan, anılan Genel Tebliğin “Sistemden çıkış” başlıklı 14’üncü maddesinde; “(1) Defter-Beyan Sistemini kullanan mükelleflerin ölümü veya gaipliği, mükellefiyetinin sonlandırılması/terkin edilmesi hallerinde, ölüm/gaiplik kararı tarihi ile sonlandırma/terkin tarihinden itibaren, o tarihe kadar yapılması gereken işlemler ve onların gerektirdiği yükümlülükler haricinde, Defter-Beyan Sistemi kayıt yapma, defter tutma ve beyanname gönderme özellikleri bakımından kullanılamayacaktır. Bununla birlikte geçmiş dönemlere ilişkin bilgilerin görüntülenmesi amacıyla Sistem kullanılabilecektir.” açıklamaları yer almaktadır.
Sayı : 31977385-105[MÜK.242-2019/11]-E.63503
Tarih: 11.05.2020
Bu özelge Maliye Postası elektronik mevzuat yayınlarına Vergi Usul Kanununun 164. maddesinin altına kaydedilmiştir. Özelgenin tamamını okumak için tıklayın.
Bunun gibi özelgeleri ,Vergi SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda uygulamaya yönelik makaleleri düzenli olarak takip etmek, ücretsiz danışmanlık hizmetimizden yararlanmak için siz de abonemiz olun.
En son eklenen diğer özelgeleri görmek için tıklayın.