Maliye Postası Dergisi
DAHİLDE İŞLEME REJİMİ (DİR) KAPSAMINDAKİ İHRAÇ KAYDIYLA TESLİMLERDE KDV
Tecil-terkin sistemi KDV Kanununun 11/1-c maddesinde düzenlenmiştir. Tecil-terkin sisteminin bu maddenin dışında bir de geçici 17. maddeye göre Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında gerçekleştirilen uygulaması mevcuttur. Bu uygulamalardan; KDV Kanunun 11/1-c maddesine ilişkin olanların ayrıntıları KDV Uygulama Genel Tebliğinin II-A/8, geçici 17. maddeye ilişkin olanların ayrıntıları ise II-A/9 bölümünde düzenlenmiştir.
Bu çalışmada, kısaca DİR’in genel niteliğine değindikten sonra, DİR kapsamındaki ihraç kaydıyla teslimlerden doğan KDV iadelerindeki bir uygulama değişikliğine işaret edilecektir.
DAHİLDE İŞLEME REJİMİNİN GENEL NİTELİĞİ ve KDV
4458 sayılı Gümrük Kanunundaki yapısı itibariyle ihraç edilecek malların üretiminde gereksinim duyulan (ham madde- yarı mamul) malların vergi ödenmeden ithali üzerine yapılandırılmış bir sistem olan DİR, aynı malların yurt içinden (KDV-ÖTV gibi) vergiler ödenmeden teminine olanak veren bir düzenlemeye sahip değildir. Bu yüzden, rejimin yerli mallara olan talebi olumsuz etkileyen yönünü gidermek ve DİR kapsamında ithal edilen mallara tanınan vergi avantajını yurt içinden temin edilecek mallar için de geçerli kılmak için KDV Kanununa geçici 17. madde eklenmiştir.

EKİM 2026 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
MEMURLARLA İLGİLİ SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNUN TESİS EDECEĞİ İŞLEMLERDE GÖREVLİ MAHKEME
BAĞIMSIZ BÖLÜMÜ KULLANMAYAN PAYDAŞIN PAYININ TAPUSUNUN İPTALİ VE TESCİLİ
TASFİYE SÜRECİNDE ÖZ SERMAYE KALEMLERİNE İLİŞKİN ENFLASYON DÜZELTMESİ FARKLARININ (502 VE 570 HESAPLARI) VERGİSEL BOYUTU
MESAFELİ SÖZLEŞMELERİN DAMGA VERGİSİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ
DEVİR VE BÖLÜNME İLE HİSSE DEĞİŞİMİ İŞLEMLERİNİN DAMGA VERGİSİ YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ
E-İHRACAT GÜMRÜK BEYANI
SOSYAL İÇERİK ÜRETİCİLERİNE YAPILAN ÖDEMELER ÜZERİNDEN GELİR VERGİSİ VE KDV TEVKİFATI YAPILIP YAPILMAYACAĞI
KİŞİSEL VERİLERİN YURT DIŞINA AKTARILMASI
BELEDİYE BÜNYESİNDE KURULAN İŞLETMEDE İSTİHDAM EDİLEN PERSONEL İÇİN YAPILAN ÖDEMELER
SGK UYGULAMALARINDA ALT İŞVERENLİK
KALP KRİZİ ve BEYİN KANAMASININ İŞ KAZASI SAYILIP SAYILMADIĞI
YARIM GÜN YILLIK ÜCRETLİ İZİN KULLANIMI
DEFTER-BEYAN SİSTEMİNE TABİ MÜKELLEFİN ÖLÜMÜ
