Maliye Postası Dergisi
AZ TEHLİKELİ SINIFTA YER ALAN İŞYERLERİ İÇİN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ İŞVEREN VEYA İŞVEREN VEKİLİ TARAFINDAN DA VERİLEBİLECEK
Ahmet AĞAR
05.03.2025 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren; İşyerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’te yapılan düzenlemelere göre, az tehlikeli sınıfta yer alan işyeri işverenlerine yeni bazı kolaylıklar sağlanmıştır.
1-Yönetmelikte yapılan bu yeni düzenlemelere göre, “İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin Yürütümüne İlişkin İşveren veya İşveren Vekili Eğitimi Tamamlama Belgesi” bulunan işverenler, toplam çalışan sayısının 50’den az olması şartıyla kendilerine ait az tehlikeli sınıfta yer alan aynı il sınırları içerisindeki birden fazla işyerinin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini üstlenebilir. Bu belgeye sahip işveren vekilleri ise tam süreli hizmet akdi ile çalıştıkları yalnızca tek bir işyerinin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini üstlenebilecektir.
2- Az tehlikeli sınıfta yer alan kamu kurumları ile 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yar alan işyerlerinde ilk defa verilecek temel eğitimler ve tekrar verilecek temel eğitimler, uzaktan eğitim yöntemi kullanılarak verilecektir.
Eğitimler; üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları veya işçi ve işveren kuruluşları tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile protokol yapmaları kaydıyla verilebilecektir.
Eğitimin Tamamlanması, Belgelendirme ve Ücretler:
1-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile protokol yaparak bu çerçevede iş sağlığı ve güvenliği eğitimini verecek olan kuruluşlar, eğitimi tamamlayan adaylara, 05.03.2025 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Yönetmeliğin ekinde bulunan örneğe uygun olarak, “İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin Yürütümüne İlişkin İşveren veya İşveren Vekili Eğitimi Tamamlama Belgesi” düzenleyerek verecektir.
2- İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin Yürütümüne İlişkin İşveren veya İşveren Vekili Eğitimi Sınavına Katılım Hakkı Belgesi alan adaylara, 31.12.2025 tarihine kadar başvurmaları halinde, İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin Yürütümüne İlişkin İşveren veya İşveren vekili Eğitimi Tamamlama Belgesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Genel Müdürlüğünce verilecektir.
3- Az tehlikesi sınıfta yer alan ve 50’den az çalışanı olan işyerlerindeki işveren veya işveren vekillerinin, iş sağlığı ve güvenliği eğitimine katılmak ve eğitimi tamamlama belgesini almanın ücreti, net asgari ücretin 1/10’unu (2.201,46 TL) geçmemek şekilde Bakanlıkla yapılan protokolde belirlenecek ve bu eğitime katılarak belge alanlar tarafından ödenecektir.
İşyerinde Çalışan İşçilerin Alacakları Sağlık Raporlar:
Yönetmelikte yapılan yeni değişikliğe göre, kanun kapsamında alınması gereken sağlık raporları işyeri hekiminden alınacaktır. 50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli işyerlerinde çalışan işçilerin sağlık raporları ise, Çalışan Sağlığı Merkezinde (ÇASMER), aile hekimliğinden veya diğer kamu sağlık hizmeti sunucularından da alınabilecektir.
İş Sağlığı ve güvenliği Kanunu ile İşverenlere Getirilen Yeni Yükümlülükler:

TEMMUZ 2026 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
TAŞINMAZLARDA OLUŞAN DEĞER ARTIŞI NEDENİYLE DAVALIYA KARŞI AÇILAN SEBEPSİZ ZENGİNLEŞME DAVASI
GEÇERSİZ İLK SATIŞTAN SONRAKİ DEVİRLERİN DE DAVALIYA HAK BAHŞETMEYECEĞİ
MALİ TATİLDE DEFTER BELGELERİ GİZLEME FİİLİ
GELİR VERGİSİNDE YER ALAN BAZI VERGİSEL TEŞVİKLERİN UYGULAMA SONUÇLARI
7577 SAYILI KANUN İLE SERBEST BÖLGELER KANUNU’NDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN ANALİZİ
VARLIK BARIŞI, TRANSİT TİCARETE VERGİ İNDİRİMİ VE KAMU ALACAKLARININ ÖDEME ŞARTLARINDA ESNEKLİK GETİREN 7582 SAYILI KANUNLA YAPILAN DÜZENLEMELER
ŞİRKET AKTİFİNDE KAYITLI BULUNAN GAYRİMENKULLERİN BANKAYA OLAN BORCA KARŞILIK DEVREDİLMESİ
ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ YÖNETMELİĞİ NELER GETİRMEKTEDİR?
KISMİ SÜRELERİ ÇALIŞANLARDAN AYDA 8 GÜN VE ALTI ÇALIŞANLARA SGK TARAFINDAN GSS PRİM BORCU ÇIKARTILACAK
İŞÇİ ÜCRETİNDEN KESİNTİ YAPILMASININ KOŞULLARI
ÇALIŞAN KADINLARA VERİLEN DOĞUM İZİN SÜRELERİ ile İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEKLERİNE AİT SÜRELER ÖNEMLİ ORANDA DEĞİŞTİRİLMİŞTİR
GEMİ ADAMLARININ KIDEM TAZMİNAT NASIL DÜZENLENMİŞTİR?
YURTDIŞINDA ŞUBE AÇILIŞI HAKKINDA
