Maliye Postası Dergisi
ANONİM ŞİRKETLERDE PAY BEDELİNİ İFA BORCU VE İFA ETMEMENİN SONUÇLARI
Anonim şirketler sermayesi belirli paylara bölünmüş, şirket borçlarından dolayı sadece malvarlığı ile sorumlu olan ve asgari sermaye tutarı yasal olarak belirlenmiş sermaye şirketlerindendir. Şirket ile ortaklar arasındaki ilişkiyi temel olarak ortağın şirketteki pay tutarı belirler. Şirket ortağı ile şirket arasında var olan söz pay bedelini ödeme borcu ise ortakların asıl mali yükümlülüklerini teşkil eder. Söz konusu payları fiziksel olarak temsil eden belgelere teoride “pay senetleri” denilmekle birlikte uygulamada daha çok “hisse senetleri” ifadesi kullanılmaktadır.
2. PAY SAHİPLERİNİN İFA BORCU
Yürürlükte olan Ticaret Kanunu’nda pay sahiplerinin ifa borcu düzenlenmiş, pay sahibine pay bedelini veya payın itibari değerini aşan primi ifa etmenin haricinde borç yükletilmesi yasaklanmıştır. (YTTK Md. 480/1). Bilindiği üzere anonim şirketlerde itibari değerinden aşağı bedelle pay çıkarılamamakta ve fakat esas sözleşme hükmü veya genel kurul kararıyla payların itibari değerinden yüksek bedelle çıkarılması imkanı bulunmakta(YTTK Md. 347), kayıtlı sermaye sisteminikabul eden anonim şirketlerde esas sözleşme ile yönetim kuruluna primli pay çıkarma yetkisi sağlanabilmektedir. (YTTK Md.480/2).

TEMMUZ 2026 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
TAŞINMAZLARDA OLUŞAN DEĞER ARTIŞI NEDENİYLE DAVALIYA KARŞI AÇILAN SEBEPSİZ ZENGİNLEŞME DAVASI
GEÇERSİZ İLK SATIŞTAN SONRAKİ DEVİRLERİN DE DAVALIYA HAK BAHŞETMEYECEĞİ
MALİ TATİLDE DEFTER BELGELERİ GİZLEME FİİLİ
GELİR VERGİSİNDE YER ALAN BAZI VERGİSEL TEŞVİKLERİN UYGULAMA SONUÇLARI
7577 SAYILI KANUN İLE SERBEST BÖLGELER KANUNU’NDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN ANALİZİ
VARLIK BARIŞI, TRANSİT TİCARETE VERGİ İNDİRİMİ VE KAMU ALACAKLARININ ÖDEME ŞARTLARINDA ESNEKLİK GETİREN 7582 SAYILI KANUNLA YAPILAN DÜZENLEMELER
ŞİRKET AKTİFİNDE KAYITLI BULUNAN GAYRİMENKULLERİN BANKAYA OLAN BORCA KARŞILIK DEVREDİLMESİ
ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ YÖNETMELİĞİ NELER GETİRMEKTEDİR?
KISMİ SÜRELERİ ÇALIŞANLARDAN AYDA 8 GÜN VE ALTI ÇALIŞANLARA SGK TARAFINDAN GSS PRİM BORCU ÇIKARTILACAK
İŞÇİ ÜCRETİNDEN KESİNTİ YAPILMASININ KOŞULLARI
ÇALIŞAN KADINLARA VERİLEN DOĞUM İZİN SÜRELERİ ile İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEKLERİNE AİT SÜRELER ÖNEMLİ ORANDA DEĞİŞTİRİLMİŞTİR
GEMİ ADAMLARININ KIDEM TAZMİNAT NASIL DÜZENLENMİŞTİR?
YURTDIŞINDA ŞUBE AÇILIŞI HAKKINDA
