Danıştay Kararları,Özelge ve Genel Yazılar
Ait Oldukları Dönemde Defterlere Kaydedilmeyen İşlemlerin KDV İndirimleri
DANIŞTAY 4.Daire
E: 2014/224 K:2018/2849
İstemin Özeti: Davacı adına 2012 yılında defterlerine hiçbir kayıt yapılmadığının tespiti üzerine 2012/1, 2, 3, 4, 5, 6, 9, II dönemlerine ilişkin re’ sen tarh edilen vergi ziyaı cezalı katma değer vergisinin kaldırılması istemiyle dava açılmıştır ... ı.. Vergi Mahkemesinin 24/10/2013 gün ve E:2013/661, K:2013/820 sayılı kararıyla; davacının 2012 yılına ilişkin alış belgelerini yasal defterlerine işlemediği hususunun 13.03.2013 tarihli tutanakla tespit edildiği, söz konusu tutanakta defter ve belgelerini 19.12.2012 tarihinde ibraz ettiği ve ibraz edilen defter ve belgelerde hiçbir kaydın olmadığının tespit edildiği, ilgili yıl içinde mal alış belgelerinin defterlere kaydedilmemesi halinde katma değer vergisi indirimlerinin kabul edilemeyeceği; bu durumda, davacının 31.12.2012 tarihine kadar ilgili belgeleri yasal defterlerine kayıt imkanı bulunduğundan henüz vergilendirme dönemi geçmeden alış belgelerinin yasal defterlere kaydedilmemesi nedeniyle yapılan cezalı tarhiyatta isabet bulunmadığı gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir. Kararın, hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Dördüncü Dairesince işin gereği görüşüldü:
Temyiz başvurusu; davacı adına 2012 yılında defterlerine hiçbir kayıt yapılmadığının tespiti üzerine katma değer vergisi indirimlerinin reddi suretiyle re’sen tarh olunan vergi ziyaı cezalı katma değer vergisinin kaldırılması istemine ilişkindir.
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 29. maddesinde, mükelleflerin yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisini indirebilecekleri, indirim hakkının da vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı aşılmamak şartıyla ilgili vesikaların kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabileceği belirtilmiş, 34. maddesinin 1. fıkrasında ise, yurt içinden sağlanan veya ithal olunan mal ve hizmetlere ait katma değer vergisinin alış faturası veya benzeri vesikalar ile gümrük makbuzu üzerinde ayrıca gösterilmek ve bu vesikalar kanuni defterlere kaydedilmek koşuluyla indirilebileceği hüküm altına alınmış, aynı yasanın 54. maddesinin 1. fıkrasında da, katma değer vergisi mükelleflerinin, tutulması mecburi defter kayıtlarını bu verginin hesaplanmasın.a ve kontrolüne olanak verecek şekilde düzenleyecekleri belirtildikten sonra, bu kayıtlarda bulunması gereken hususlar açıklanmış bulunduğu; aynı Kanunun “Vergilendirme dönemi” başlıklı 39. maddesinin 1. fıkrasında da, katma değer vergisinde vergilendirme dönemi, faaliyet gösterilen takvim yılının üçer aylık dönemleri olduğu, ancak Maliye Bakanlığının mükelleflerin yıllık gayri safi hasılatlarına göre üç aylık vergilendirme dönemi yerine birer aylık vergilendirme dönemi tespit etmeye yetkili olduğu hükme bağlanmıştır.
Öte yandan, 17.12.2017 tarih ve 30273 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 486 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin “Kayıt zamanı” başlıklı 7. maddesinin (1) no.lu fıkrasında; işlemlerin defterlere kaydı, ait oldukları aya ait katma değer vergisi beyannamesinin verilmesi gereken son günden fazla geciktirilemez, şeklindedir.
Bu maddeler birlikte değerlendirildiğinde, indirim hakkının kullanılmasının katma değer vergisinin fatura ve belgeler üzerinde gösterilmesi yani belge düzenine uyulması ve bu belgelerin tutulması zorunlu yasal defterlere ilgili yıl içinde kaydedilmiş olması koşuluna bağlandığı görülmektedir.
Hüküm veren Danıştay Üçüncü Dairesince işin gereği görüşülüp düşünüldü:
Bu Danıştay Kararının tamamı Maliye Postası elektronik mevzuat yayınlarına Katma Değer Vergisi Kanununun 29. Maddesi altına kaydedilmiş , basılı olarak da DANIŞTAY KARARLARI KLASÖRÜ ABONELERİNE GÖNDERİLMİŞTİR.
Bu Danıştay Kararlarınının tamamını ,diğer kararları , özelgeleri ,Vergi SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda uygulamaya yönelik makaleleri düzenli olarak takip etmek, ücretsiz danışmanlık hizmetimizden yararlanmak için siz de abonemiz olun.
Abonelik hakkında bilgi almak ve mesaj atmak için tıklayın.
Diğer Danıştay Kararları ve özelgeleri görmek için tıklayın.