Maliye Postası Dergisi
YILLIK FAALİYET RAPORU HAZIRLAMAYI İHMAL ETMEYİN
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu(1) (TTK)(2), anonim şirket yönetim kuruluna, geçmiş hesap dönemine ait yıllık faaliyet raporu hazırlama ve genel kurula sunma görevi yüklemiştir(TTK, m.514). TTK’nın sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere ilişkin 565inci maddesinin birinci fıkrasında “Komanditelerin birbirleriyle, komanditerlerin tümüyle ve üçüncü kişilerle hukuki ilişkileri, özellikle şirketin yönetimine ve temsiline ilişkin görev ve yetkileri, şirketten ayrılmaları, komandit şirketlerdeki hükümlere tabidir.” denilmiş, anılan maddenin ikinci fıkrasında ise “Birinci fıkrada gösterilen hususların dışında, Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça anonim şirket hükümleri uygulanır.” hükmüne yer verilmiştir. Limited şirketlere ilişkin 610uncu maddede ise “Anonim şirketlere ilişkin 514 ilâ 527 nci madde hükümleri limited şirketlere de uygulanır.” denilmiştir. Ayrıca, TTK’nın 518inci maddesinde “Topluluğa ilişkin yıllık faaliyet raporu ana şirketin yönetim kurulu tarafından 516 ncı maddeye göre düzenlenir.” hükmüne yer verilmiştir.
Dolayısıyla, sermaye şirketlerinde ve şirketler topluluğunda yönetim organlarının geçmiş hesap dönemine ait yıllık faaliyet raporu düzenlemeleri yasal bir zorunluluktur. Buna karşılık, uygulamada bu yasal zorunluluğa yeterince riayet edilmediği gözlenmekte, halen eski Ticaret Kanunu minvalinde faaliyet raporları düzenlendiği hallere rastlanabilmektedir. Sermaye şirketlerinin genel kurul toplantılarının yapılacağı bir dönemin içerisinde bulunmamız nedeniyle önem arz eden bu hususta dikkati çekmek amacıyla, çalışmamızda, sermaye şirketlerinde ve şirketler topluluğunda yönetim organları tarafından hazırlanması zorunlu olan yıllık faaliyet raporu üzerinde durulacaktır.
YILLIK FAALİYET DÜZENLEME YÜKÜMLÜLÜĞÜ VE RAPORDA BELİRTİLMESİ GEREKEN
HUSUSLAR

EKİM 2026 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
MEMURLARLA İLGİLİ SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNUN TESİS EDECEĞİ İŞLEMLERDE GÖREVLİ MAHKEME
BAĞIMSIZ BÖLÜMÜ KULLANMAYAN PAYDAŞIN PAYININ TAPUSUNUN İPTALİ VE TESCİLİ
TASFİYE SÜRECİNDE ÖZ SERMAYE KALEMLERİNE İLİŞKİN ENFLASYON DÜZELTMESİ FARKLARININ (502 VE 570 HESAPLARI) VERGİSEL BOYUTU
MESAFELİ SÖZLEŞMELERİN DAMGA VERGİSİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ
DEVİR VE BÖLÜNME İLE HİSSE DEĞİŞİMİ İŞLEMLERİNİN DAMGA VERGİSİ YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ
E-İHRACAT GÜMRÜK BEYANI
SOSYAL İÇERİK ÜRETİCİLERİNE YAPILAN ÖDEMELER ÜZERİNDEN GELİR VERGİSİ VE KDV TEVKİFATI YAPILIP YAPILMAYACAĞI
KİŞİSEL VERİLERİN YURT DIŞINA AKTARILMASI
BELEDİYE BÜNYESİNDE KURULAN İŞLETMEDE İSTİHDAM EDİLEN PERSONEL İÇİN YAPILAN ÖDEMELER
SGK UYGULAMALARINDA ALT İŞVERENLİK
KALP KRİZİ ve BEYİN KANAMASININ İŞ KAZASI SAYILIP SAYILMADIĞI
YARIM GÜN YILLIK ÜCRETLİ İZİN KULLANIMI
DEFTER-BEYAN SİSTEMİNE TABİ MÜKELLEFİN ÖLÜMÜ
