Maliye Postası Dergisi
ABD’DEN KONSER VEYA GÖSTERİ AMACIYLA TÜRKİYE’YE GELEN YABANCI SANATÇILARIN VERGİLENDİRİLME ESASLARI
Fırat İNSEL
Yabancı Sanatçıların Türkiye'de Elde Ettikleri Gelirlerde Vergilendirme Rejimi
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 3'üncü ve 6'ncı maddeleri hükümlerine göre Türkiye kaynaklı gelir elde eden gerçek kişilerin vergilendirilmesinde tam ve dar mükellefiyet olmak üzere iki tür vergilendirme rejimi bulunmaktadır. Tam ve dar mükellefiyette vergilendirme rejimleri farklı koşullar ihtiva etmektedir.
G.V.K.'nun 6'ncı maddesi hükmüne göre, Türkiye'de yerleşmiş olmayan gerçek kişiler sadece Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve iratlar üzerinden gelir vergisine tabi olacaktır. Bu madde hükmüne göre bir gerçek kişinin dar mükellefiyet rejimine göre vergilendirilebilmesi için şu temel koşullar geçerli olacaktır.
1- Gerçek kişinin Türkiye'de yerleşmiş olmaması gerekmektedir. Bir gerçek kişinin hangi hallerde Türkiye'de yerleşmiş kabul edileceği ise G.V.K.'nun "Türkiye'de yerleşme" başlıklı 4'üncü maddesinde düzenlenmiştir. Bu madde hükmüne göre, bir gerçek kişinin Türkiye'de yerleşmiş kabul edilebilmesi için şu iki temel kuraldan bir tanesi geçerli olacaktır:
a- Gerçek kişinin ikametgahının Türkiye'de bulunması; veya,
b- Gerçek kişinin bir takvim yılı içinde Türkiye'de devamlı olarak altı aydan fazla bir süre
oturması gerekmektedir.
2- G.V.K.'nun 4'üncü maddesine göre bir gerçek kişinin dar mükellefiyet sistemine göre gelir vergisine tabi tutulabilmesi için bu kişinin yerli veya yabancı bir gerçek kişi olması yeterlidir. Diğer bir anlatımla madde hükmündeki şartları taşıması kaydıyla yerli bir gerçek kişi de Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve/veya iratlardan ötürü dar mükellefiyet rejimine göre vergilendirilebilecektir.
3- Yerli veya yabancı bir gerçek kişinin Türkiye'de elde ettikleri gelirlerden ötürü dar mükellefiyet rejimine göre vergilendirilmesinin gerektiği durumlarda bu kişilerin sadece Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve/veya iratlar gelir vergisine tabi olacaktır. Dar mükellefiyete tabi gerçek kişilerin yurt dışında elde ettikleri kazanç ve/veya iratlar Türkiye'de gelir vergisinin konusuna girmeyecektir.
Yabancı Sanatçıların Türkiye'de Elde Ettikleri Gelirlerin Türü

EYLÜL 2026 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
BELİRLİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİNİN İŞVERENCE SÜRENİN BİTİMİNDEN ÖNCE FESHİ
TAPU KAYDININ MAHKEME KARARIYLA İPTALİ NEDENİYLE UĞRANILAN ZARARIN TAZMİNİ
MÜZAYEDE MAHALLERİNDE YAPILAN SATIŞLARDA KATMA DEĞER VERGİSİ UYGULAMASI
GELİR VERGİSİ MÜKELLEFİYET KAYDI BULUNMAYANLARA YAPILACAK ÖDEMELERDE VERGİ TEVKİFATI
YURTDIŞINDAN GELEN HASTALARA VERİLEN SAĞLIK HİZMETLERİNDE GELİR VERGİSİ İSTİSNASI
LİMİTED ŞİRKETLERDE MAHKEME KARARIYLA ORTAKLIKTAN ÇIKARILMA
KAMU İHALE KURUMUNA ÖDENEN BEDELLERİN İADESİNE YÖNELİK DÜZENLEMELER
KONKORDATO İLAN EDEN FİRMA İHALEYE KATILABİLİR Mİ? SÖZLEŞMEYE DEVAM EDEBİLİR Mİ?
YURT DIŞI MUKİMİ FİRMANIN YURTİÇİ ŞUBESİNDE TÜR DEĞİŞTİRME İŞLEMİNİN DEVİR OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ
KAMU GÖREVLİLERİ AÇISINDAN SOSYAL MEDYADA TİCARİ FAALİYET YASAĞI
SGK UYGULAMALARINDA İŞYERİ BİLDİRİMLERİ
İHBAR TAZMİNATI ÖDENMEMESİ HALİNDE UYGULANACAK FAİZ TÜRÜ
