Maliye Postası Dergisi
2016 YILI DÖNEM SONU İŞLEMLERİ
Her tedbirli tacir, belli dönemler itibariye ticari faliyetinin gidişi hakkında bilgi edinmek karlı çıkıp çıkmadığını veya zarar edip etmediğini görmek ister.
Karlı çıkmış ise bu karını artırma yollarını araştırır, zarar etmiş ise zararının sebebini bulmak ve ona göre tedbir almak ve kara geçmek çabasında bulunur.
Bir tacir kar ve zararını hesaplamak istediği zaman bilanço çıkarması ve gelir tablosu düzenlemesi gerekir, zira kar veya zararın çıkarılması ancak ilgili döneme ait bilanço çıkarılmasına ve gelir tablosu düzenlemesine bağlıdır.
Bir tacir zorunlu olarak üçer aylık dönemler ve yıllık olarak bilanço çıkarmak zorundadır. Zira geçici vergi üçer aylık dönemler itibariyle, yıllık vergi de bir yıl olarak hesaplanan kar veya zarara göre beyan edilerek ödenir. Geçici veya matrahının tesbitine ilişkin açıklamalar GVK Gn. Teb. no.217’de açıklanmıştır.
Bilanço çıkarılması ve gelir tablosu düzenlemesi dönem sonu işlemlerinin yapılmasına bağlıdır, dönem sonlarında envanter yapılmadan, kaydi ve fiili envanterin birbirine uygunluğu tesbit edilmeden bilanço çıkarılması ve gelir tablosu düzenlemesi mümkün değildir.
Bu nedenle dönem sonlarında envanter çıkarılıp bilanço ve gelir tablosu düzenlenmesi Türk Ticaret Kanunu, Vergi Usul Kanunu ve Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği sıra no: 1’e göre bir zorunluluktur.

EYLÜL 2026 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
BELİRLİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİNİN İŞVERENCE SÜRENİN BİTİMİNDEN ÖNCE FESHİ
TAPU KAYDININ MAHKEME KARARIYLA İPTALİ NEDENİYLE UĞRANILAN ZARARIN TAZMİNİ
MÜZAYEDE MAHALLERİNDE YAPILAN SATIŞLARDA KATMA DEĞER VERGİSİ UYGULAMASI
GELİR VERGİSİ MÜKELLEFİYET KAYDI BULUNMAYANLARA YAPILACAK ÖDEMELERDE VERGİ TEVKİFATI
YURTDIŞINDAN GELEN HASTALARA VERİLEN SAĞLIK HİZMETLERİNDE GELİR VERGİSİ İSTİSNASI
LİMİTED ŞİRKETLERDE MAHKEME KARARIYLA ORTAKLIKTAN ÇIKARILMA
KAMU İHALE KURUMUNA ÖDENEN BEDELLERİN İADESİNE YÖNELİK DÜZENLEMELER
KONKORDATO İLAN EDEN FİRMA İHALEYE KATILABİLİR Mİ? SÖZLEŞMEYE DEVAM EDEBİLİR Mİ?
YURT DIŞI MUKİMİ FİRMANIN YURTİÇİ ŞUBESİNDE TÜR DEĞİŞTİRME İŞLEMİNİN DEVİR OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ
KAMU GÖREVLİLERİ AÇISINDAN SOSYAL MEDYADA TİCARİ FAALİYET YASAĞI
SGK UYGULAMALARINDA İŞYERİ BİLDİRİMLERİ
İHBAR TAZMİNATI ÖDENMEMESİ HALİNDE UYGULANACAK FAİZ TÜRÜ
