Haberler

E-DEFTER , E FATURA UYGULAMASINA GEÇİŞ HAKKINDA TEBLİĞLER
Vergi Usul Kanunu uyarınca düzenlenmesi gereken belgelerin elektronik ortamda düzenlenmesine ilişkin yayımlanmış tebliğleri tek bir tebliğ altında toplayan ve bu konuda yeni düzenlemeler getiren Vergi Usul Kanunu Tebliğ (Sıra No:509) ile Elektronik Defter Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 3) yayımlandı.
19 Ekim 2019, Cumartesi
e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil omayan mükelleflerin belli hadlerin üstündeki faturalarını İnteraktif Vergi Dairesi (ivd.gib.gov.tr) üzerinden e-Arşiv Fatura olarak düzenlenmesi ve e-Fatura , e-Serbest Meslek Makbuzu ve e -Defter uylamasına geçiş süreleri hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
E- Defter uygulamasında değişiklikler yapan Tebliğin tamamını okumak için tıklayın.
Değişiklikler ilgili yerlerine işlenmiş en güncel hali ile Elektronik Defter Genel Tebliğinin (Sıra No: 1) tamamını okumak için tıklayın.
e-fatura, e-arşiv fatura, e-irsaliye,e-gider pusulası,e-serbest makbuzu ve diğer belgelerin elektronik ortamda düzenlenmesine ilişkin Tebliğin tamamını okumak için tıklayın..
Tebliğler ile e-defter ,e-fatura, e-arşiv fatura, e-irsaliye,e-gider pusulası,e-serbest makbuzu ve diğer belgelerin elektronik ortamda düzenlenmesine ilişkin usul ve esaslar açıklanıyor.
Buna göre 2018 ve müteakip hesap dönemlerinde brüt satışları veya satışları ile gayrisafi iş hasılatları 5 milyon TL ve üzerinde olan mükelleflerin e-fatura uygulamasına geçmeleri zorunlu tutuldu. 2018 veya 2019 yılında 5 milyon TLnin üzerinde brüt satışı bulunanlar 1.7.2020 tarihinden itibaren e-fatura uygulamasına geçecekler.
E-fatura uygulamasına geçen mükellefler e-arşiv fatura uygulamasına da geçecekler.
e-Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu bulunan mükellefler, e-Fatura uygulamasına geçiş süresi içinde (e-Fatura uygulamasına yıl içinde zorunlu olarak geçen mükellefler bakımından izleyen yılın başından itibaren), e-Defter uygulamasına geçmek ve edefter.gov.tr adresinde format ve standardı belirlenen defterleri e-Defter olarak tutmak zorundalar.
e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmamakla birlikte, 1.1.2020 itibaren düzenlenecek faturaların vergiler dahil toplam tutarı vergi mükelleflerine yapılan satışlarda 5 bin lirayı, vergi mükellefi olmayanlara yapılan satışlarda ise 30 bin lirayı aşması halinde bu faturalar, Gelir İdaresi Başkanlığının ücretsiz olarak mükelleflere açtığı portal aracılığıyla düzenlenecek.
Tüm serbest meslek erbapları 2020 yılı haziran ayından itibaren serbest meslek makbuzlarını e-Serbest Meslek Makbuzu olarak düzenleyecek. 1 Şubat 2020 tarihinden (bu tarih dâhil) İtibaren faaliyetine başlayacak olan serbest meslek mükelleflerinin ise işe başladıkları ayı izleyen 3 üncü ayın sonuna e-Serbest Meslek Makbuzu sistemine dahil olmaları gerekiyor.
e-Defter uygulamasına dahil olan mükellefler dahil oldukları aydan itibaren söz konusu defterlerini kâğıt ortamında tutamazlar. Bu mükelleflerin kağıt ortamında tuttukları defterler hiç tutulmamış sayılacak.
Muhasebe Fişileri de, e-Defter kayıtları ile birlikte muhafaza edilecek ve yetkili mercileri tarafından istenildiğinde ibraz edilecek.
e-Defter tutma sürecinde hesap döneminin ilk ayına ait beratın alınması açılış onayı, son ayına ait beratın alınması kapanış onayı, diğer aylara ait beratların alınması ise ilgili aylara ait defterlerin noter onayı yerine geçecek.
Uygulamadan yararlananlar aylık dönemler halinde oluşturacakları e-Defter ve berat dosyalarını, aşağıda belirtilen sürelerde oluşturmak, NES veya Mali Mühürle zaman damgalı imzalamak/onaylamak ve berat dosyalarını e-Defter uygulamasına yüklemek suretiyle Başkanlıkça onaylı halini almak zorundalar:
1- Defter ve berat dosyalarının ilgili olduğu ayı takip eden üçüncü ayın son gününe kadar,
2- Hesap dönemlerinin son ayına ait defter ve berat dosyaları, gelir veya kurumlar vergisi beyannamelerinin verildiği ayın son gününe kadar.
Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda sorularınıza cevap almak; uygulamaya yönelik makaleleri düzenli olarak takip etmek için siz de abonemiz olun.
Bu ve diğer konularda abonelerimizin sorularına verdiğimiz cevapları okumak için tıklayın.
Dergimizde yayımlanmış bazı makaleler için tıklayın.
Yayımladığımız Özelge ve Danıştay Kararlarını incelemek için tıklayın.
Haberler
En Çok Okunanlar
-
İKİNCİ EL ARAÇ SATIŞINDA ÖZEL MATRAHA GÖRE KDV UYGULAMASI
-
İKİNCİ EL ARAÇ VE TAŞINMAZ TİCARETİNDE KDV UYGULAMA ESASLARI BELİRLENDİ
-
E-DEFTER , E FATURA UYGULAMASINA GEÇİŞ HAKKINDA TEBLİĞLER
-
Mirasçıların Veraset ve İntikal Vergisi Beyanı
-
KDV İADE İŞLEMLERİNDE YÜKLENİLEN KDV
-
HUKUKTA İSPAT VE DELİLLER
-
Bayan personel doğum yaptığında işsizlik maaşı alırken doğum rapor parası da alabilir mi?
-
YIL İÇİNDE BİRDEN FAZLA İŞVERENDEN ALINAN ÜCRETİN VERGİLENDİRİLMESİ
-
2020 YILI BASİT USUL BEYANNAME VERME DÖNEMİ BAŞLADI
-
Bilgisayarda Mevzuat Setini Bu Sayfadan İndirin